Het vergelijken van vergoedingen voor orthodontie tussen zorgverzekeraars is lastig en complex. De dekking voor een orthodontie behandeling kan zowel in een aanvullend als in een tandheelkundig verzekeringspakket aanwezig zijn. Elke zorgverzekeraar heeft één of meer aanvullende verzekeringen waarin deze dekking is opgenomen. De verschillen in vergoedingen tussen deze pakketen zijn groot. Zorgverzekeraars kunnen een maximumbedrag per totale orthodontie behandeling vergoeden, of er wordt een percentage van alle kosten vergoed. Maar er zijn ook zorgverzekeraars die de gehele orthodontie behandeling vergoeden. Vaak is er een leeftijdsgrens, meestal tot 18 jaar, soms tot 22 jaar. Boven die leeftijd is de vergoeding vaak beperkter.

Vergoeding van orthodontie kinderen tot 18 jaar

De beugelbehandeling van een kind tot 18 jaar kan bij enkele verzekeraars al mee verzekerd zijn als een van de ouders zelf uitgebreid aanvullend verzekerd is. Het kind kan dan gratis mee verzekerd worden in dit uitgebreide aanvullende pakket. In sommige gevallen dient er voor het kind zelf een aparte aanvullende verzekering afgesloten te worden. Dit alles verschilt van verzekeraar tot verzekeraar en van pakket tot pakket. Meer informatie over de vergoedingen voor beugelbehandelingen bij jeugdigen tot 18 jaar kunt u in internet vinden, bijvoorbeeld hier.

Vergoeding van orthodontie jongeren van 18 tot 22 jaar

Sommige verzekeraars vergoeden orthodontie bij kinderen tot 22 jaar in plaats van tot 18 jaar. De vergoeding binnen deze aanvullende verzekeringen is vaak uitgebreider dan de vergoeding voor orthodontie bij volwassenen. Hier meer informatie erover.

Vergoeding van orthodontie volwassenen

Een orthodontische behandeling bij volwassenen wordt over het algemeen minder uitgebreid vergoed dan bij jongeren. Toch is het vergelijken van de verschillen tussen de verzekeringspakketten hier zeker interessant in het geval u een beugelbehandeling overweegt. Er zijn namelijk verzekeraars die geen enkele kosten voor orthodontie voor volwassenen dekken, tot verzekeraars die meer dan €1000,- per totale beugelbehandeling vergoeden. Hier meer informatie erover.

 Basisverzekering en orthodontie

Orthodontische behandeling wordt in uitzonderlijke gevallen deels vanuit de basisverzekering vergoed. Het gaat hierbij om aangeboren afwijkingen aan het gezicht of ernstige standsproblemen van kaken en/of tanden. Vaak is hierbij sprake van een uitgebreide orthodontische behandeling waarbij regelmatig ook kaakchirurgische operaties noodzakelijk zijn. Voor vergoeding van orthodontie bij dit soort afwijkingen zal voorafgaand een aanvraag bij de zorgverzekeraar ingediend moeten worden. Aan de hand van deze aanvraag kan de zorgverzekeraar besluiten de behandeling wel of niet te vergoeden.

Of uw verzekering de kosten van een beugel vergoed is afhankelijk van uw polisvoorwaarden. Neem hiervoor contact op met uw Zorgverzekeraar.