Een orthodontische behandeling gebeurt met behulp van beugels. Er zijn twee soorten beugels: de vaste beugel en de uitneembare beugel. Een vaste beugel zit vast aan je gebit. Omdat je deze beugel  er niet zelf uit kunt halen, Mondhygiene is  extra belangrijk. Uitneembare beugels zitten niet vast aan je tanden. Hierdoor kun je deze beugels zelf uitdoen tijdens bijvoorbeeld het eten, sporten of het spelen van muziek. Vaak worden uitneembare beugels gebruikt bij het rechtzetten van de boven- en onderkaak.

Het is afhankelijk van het persoonlijke behandelplan, welke beugel je krijgt. De beugels die bij ons het meest geplaatst worden zijn:

De slotjesbeugel

braces child

Een slotjesbeugel zorgt ervoor dat je tanden en kiezen afzonderlijk van elkaar recht worden gezet. De slotjes, die we ook wel ‘brackets’ noemen, worden  afzonderlijk op iedere tand of kies geplakt met een speciale lijm. Een draad tussen de brackets zorgt ervoor dat de tanden en kiezen op de goede plaats worden geduwd. Deze beugel kan met staal of keramisch (onzichtbare) slotjes uitgevoerd worden. Na het dragen van deze beugel heb je een mooi, regelmatig gebit.

De blokbeugel (Twin-blok, Van Beek activator)

blokbeugel

Een blokbeugel is een uitneembare beugel die ervoor zorgt dat je kaken recht worden gezet, zodat je beter kunt kauwen, praten en je mond kunt sluiten. De blokbeugel wordt vaak gebruikt wanneer je onderkaak te ver naar achteren staat waardoor je een ‘overbeet’ hebt. Na de behandeling sluiten je boven- en onderkaak goed op elkaar aan. De blokbeugel geeft het beste resultaat wanneer je nog in de groei bent.

Voordat je de beugel krijgt, vertelt de orthodontist hoeveel uren per dag de beugel gedragen moet worden. Je kunt de beugel niet dragen tijdens het sporten, tijdens het eten of tijdens het tandenpoetsen. Maak tijdens het tandenpoetsen ook  je beugel goed schoon met een harde tandenborstel, water en eventueel een oplossing van schoonmaakazijn.

De plaatbeugel

activator

Een plaatbeugel is een uitneembare beugel die bedoeld is om tanden en kiezen die scheef staan recht te zetten. Deze beugel kan tanden of kiezen kantelen, maar niet verplaatsen (dit kan wel met een slotjesbeugel). De plaatbeugel is daarom alleen geschikt voor eenvoudige tandcorrecties.

De beugel bestaat uit een plastic ‘plaatje’ dat tegen je gehemelte zit. Met de ijzeren haakjes klem je de beugel vast aan je kiezen. De metalen draad die over je tanden zit, is veerkrachtig en zorgt ervoor dat je tanden en kiezen in een mooie rij worden geplaatst.

Een soort van plaatbeugel is een expansieplaat, die ook wordt gebruikt om een bovenkaak te verbreden. Hiervoor moet de schroef in de expansieplaat iedere week 1 slag uitgedraaid worden.

Voordat een patiënt de beugel krijgt, vertelt de orthodontist hoeveel uren per dag de plaatbeugel gedragen moet worden. De plaatbeugel kan tijdens het eten gewoon ingehouden worden. Maak je beugel na iedere maaltijd goed schoon met een harde tandenborstel, water en eventueel een oplossing van schoonmaakazijn.

De Hybrid Hyrax

Hybrid-Hyrax

Een hybrid hyrax is een vaste beugel voor de bovenkaak met een schroef in het midden. Deze beugel wordt met behulp van banden aan de kiezen vastgecementeerd. Door aan de schroef te draaien wordt de bovenkaak verbreed.

De Herbst scharnier beugel

Een Herbstscharnierbeugel is een vaste beugel, die wordt gebruikt bij een overbeet als de bovenvoortanden verder voor de ondertanden uitsteken dan normaal. Met deze beugel kan de groei van de bovenkaak worden geremd en de groei van de onderkaak worden gestimuleerd, zodat na een tijdje de kaken beter op elkaar passen. Met behulp van scharnieren wordt de onderkaak in een voorwaartse stand gehouden.

Benefit molar Distalizer

benefit distolizer

Onze praktijk is een van de weinige praktijken die gebruik maakt van de Benefit Molar Distalizer system voor correctie van een overbeet in plaats van een headgear. De Benefit Molar Distalizer heeft twee functies: hij beïnvloedt de groei van de bovenkaak en verplaatst de bovenste kiezen. Hierdoor wordt er meer ruimte in de mond gecreerd, zodat scheve tanden recht gezet kunnen worden. Hoe het werkt is in de video te zien.

Een headgear (buitenbeugel)

headgear

De Headgear wordt bijna nooit meer in onze praktijk gebruikt. Deze verouderde techniek wordt door Benefit Molaar Distalizer vervangen.

Retentiebeugels

Als je beugel eruit mag, heb je een mooi en regelmatig gebit. Tanden en kiezen hebben vlak na de beugelbehandeling vaak nog wel de neiging om terug te keren naar de beginpositie. Om het mooie resultaat vast te houden, krijg je daarom na een beugelbehandeling vaak nog een retentiebeugel. Retentiebeugels zorgen ervoor dat je tanden en kiezen goed vast kunnen groeien op hun nieuwe plaats. Er zijn veel verschillende soorten retentiebeugels:

Spalkje

spalk

Een spalkje is een dun metalen draadje die aan de binnenkant van je voortanden wordt geplakt. Het draadje zorgt ervoor dat je tanden niet kunnen verschuiven. Een spalkje blijft vaak meerdere jaren zitten, hiervan merk je bijna niets. Zo krijgen je tanden en kiezen genoeg tijd om netjes op hun nieuwe plek te blijven staan.

Nachtbeugel

retainer

Een nachtbeugel of ‘OIR’ (Oral Invisible Retainer) is een  plastic hoesje die je over je tanden en kiezen kunt schuiven. Het hoesje sluit precies aan op je gebit, zodat je tanden en kiezen niet weg kunnen schuiven. Na een jaar kun je de OIR steeds minder gaan dragen. Als je merkt dat de beugel strakker gaat zitten, doe hem dan weer wat vaker in. Draag de nachtbeugel net zo lang totdat je tanden en kiezen goed stabiel zijn vastgegroeid.